donderdag 10 november 2016

Gezond, snel en lekker eten in Brussel?

Op een regenachtige winteravond van Antwerpen naar hartje Brussel rijden in volle spits, je moet er maar opkomen... Maar mijn autootje en ik deden dat toch omdat de uitnodiging zo aantrekkelijk leek.

"Foodtrotter" op de Charleroisesteenweg 27 in Brussel vraagt om ontdekt te worden. "Smaken van de wereld", "smakelijke afhaalgerechten", "die je ook ter plaatse kunt proeven"... Met mijn neusgaten ver open verdroeg ik de verkeersellende twee uur lang. En terecht... Isabelle Peemans is de persattaché die met haar gebruikelijke verve en enthousiasme de journalisten door de ruimte loodst. Ik maak kennis met de grote baas Erik Smeys, een Vlaming die vanuit zijn ervaring met diepvries voedsel (vooral visproducten) een nieuw concept wilde uitbouwen. Hij ging daarvoor in zee met Philippe Audonnet, een topkok die de binnenkant van een aantal beroemde keukens over de hele wereld heeft gezien en de sympathieke kok Terence Mc Garrity, een Ier die in Vlaanderen verdwaalde, in ter Duinen school liep, een tijd in Oostende woonde en die heel ruime ervaring heeft op het gebied van de exotische keuken.


                                                                 Erik en TerenceExotisch? Jawel, want Foodtrotters wil naast de gewone klassiekers (balletjes in tomatensaus bijvoorbeeld) kant en klare gerechten aanbieden uit de vier windstreken. Lees: Spanje, Griekenland, Italië, Scandinavië, Brazilië, Mexico, Texas, China, Indonesië, India, Japan, Thailand, Congo, Marokko, Mauritius en Senegal. Het gamma omvat een ruime keuze aan soepen, salades en complete gerechten. Het idee achter het concept is, dat je snel, lekker en gezond kunt eten voor een redelijke prijs. Je kunt de gerechten bestellen via telefoon of internet maar je kunt ook alles ter plaatse gaan proeven.


Nagenieten van je reis?

Erik Smeys: "We ervaren dat jongeren heel veel reizen en daardoor allerlei nieuwe culinaire ervaringen opdoen. Daardoor verruimt hun smaakpalet. Iedereen wil na een mooie reis de gerechten thuis opnieuw creëren maar heeft daar niet altijd de tijd of de mogelijkheid voor (zeker als er speciale ingrediënten in zitten). Wij willen met onze gerechten de authentieke smaken aanbieden. Die verwennen je niet alleen culinair maar brengen je ook terug naar de vakantiedromen en -verhalen. Maar daarnaast willen we ook gezonde recepten bieden. Weet je dat een broodje "gezond" ongeveer 700 à 800 calorieën telt? Het hoogste aantal calorieën in onze gerechten (en alleen als daar bijvoorbeeld rijst in zit) bedraagt 400 à 500 voor een volledig gerecht... We hebben de gerechten heel zorgvuldig uitgedokterd om een mooi evenwicht te vinden tussen proteïnen, groenten en zetmelen. Over zes maanden willen we daar nog een aantal specifieke dieetproducten aan toevoegen." Enige kans dat er ook bio producten bijkomen? Erik: "Nee, want de aankoopprijs in groenten scheelt niet zoveel maar bio proteïnes zijn té duur en dan komt ons prijsbeleid in het gedrang... We willen eerlijke gerechten aanbieden. Weet je bijvoorbeeld dat in 8 of 9 van de zogenaamde "exotische" restaurants natriumglutamaat wordt gebruikt? Dat komt door de grote hoeveelheden die klaargemaakt worden. Daarbij gaat alle smaak verloren. Als je dan natriumglutamaat toevoegd (een smaakversterker), dan krijgt het opnieuw smaak... Dat willen wij absoluut vermijden!"

Leuk om te weten is het, dat de continenten met verschillende kleuren worden aangegeven zodat je ze snel kunt herkennen. Zelf ontdekken? Corner Shop Foodtrotter, Charleroisesteenweg 27 in 1060 Brussel, geopend van maandag t/m vrijdag van 7 tot 18 u, zaterdag van 9 tot 18u. www.foodtrotter.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten